Αν σας αρέσει η γεύση του μούστου και των δρύινων βαρελιών και σας ενδιαφέρει αυτό το είδος τουρισμού, η Χαλκιδική δεν θα σας απογοητεύσει.
Από την αρχαιότητα η Χαλκιδική φημίζεται για τα κρασιά της. Ο άσπρος ξηρός οίνος και ο ημίγλυκος οίνος Μένδης αναφέρονται σε μαρτυρίες από τον 5ο αιώνα π.Χ.
Υπάρχουν αρκετά οινοποιεία ανοιχτά για τους επισκέπτες, το πλησιέστερο εκ των οποίων είναι το «Χαμόγελο της Ψυχής – Κτήμα Τζήκα» (Τηλ.: +30 23740 25353, fax: +30 6979 002016) στη Σίβηρη.
Παράγει βιολογικό κρασί χωρίς χημικά με την παραδοσιακή μέθοδο.
Αξίζει επίσης μια επίσκεψη:
Οινοποιεία Τσάνταλη στον Άγιο Παύλο,
45 χλμ Θεσσαλονίκη – Νέα Μουδανιά, 63080 Άγιος Παύλος, Τηλ: +30 23990 76100 Fax:+30 23990 61466
Πόρτο Καρράς στον Νέο Μαρμαρά,
Νέος Μαρμαράς, Τηλ: +30 23750 77000, Φαξ: +3023750 71229
Κλαούντια Παπαγιάννη στην Αρναία,
Αρναία, Τηλ: +30 23720 23120, φαξ: +30 23720 21199